Ritalin

Ritalin (Methylphenidat) er et såkaldt centralstimulerende lægemiddel som blandt andet bruges til behandling af ADHD eller ADD. Ritalin er et meget omtalt lægemiddel, da flere flere børn får diagnosen ADHD eller ADD, hvor stoffet bliver brugt til at “styre” sygdommen. Det bruges også som et middel mod narkolepsi.

Her kan du læse om hvad er ritalin, Ritalin Uno , om Ritalin priser, hvor du kan køb ritalin, om Ritalin bivirkninger

Hvad er ritalin

Ritalin er, som kokain, et kraftig stimulerende stof, som øger årvågenhed og produktivitet, hvorfor det også bruges af studerende.  Ritalin og kokain virker lidt på samme måde, begge stoffer har en lignende kemisk struktur og  øger dopamin niveauet i hjernen.

Mennesker med ADHD har typisk megen tankemylder, er urolige og har meget svært ved, at sidde stille længere tid af gangen. Det man altså ønsker med at tage ritalin, er en indre ro i hovedet (stop for tankemylder), en ro i kroppen (den vippende fod holder op)

Ritalin er kendt for at forbedre indlæringevnen, hvilket gør, at der er en del studerende, som bruger denne medicin og køber det på “det sorte marked”. De kan derved være koncentreret længere tid af gangen og være mere klar i hjernen. Studerende fortæller, hvordan de er i stand til bedre at kunne koncentrere sig i flere timer i træk, hvordan de kan arbejde i flere timer om natten med deres opgaver som i sidste ende ender med bedre karakterer til eksamener.

Stoffet bruges ikke kun af folk med adhd, men der findes også eksempler på, at amerikanske jagerpiloter, som skal holde koncentration over en lang periode af tid, bruger det.

 

Hvordan skal jeg tage ritalin

Første og fremmest skal du spørge din læge om hvordan du skal forholde dig til det. Læs altid indlægssedlen inden du begynder. Du må på ingen måder tage større, eller for den sags skyld, mindre mængder end ordineret.

Typisk starter man med en halv pille 10 mg og ser hvordan virkningen er, hvorefter mængden øges til 1 hel pille. Man får typisk ikke en stærkere virkning ved at øge dosis, men virkningen holder længere.

For at undgå søvnproblemer så undgå at tag medicin sent på aften. Altså helst ikke tage en pille senere end kl 20.00

Virkningen kommer ca. 30 min efter indtagelse af medicinen. Det varierer dog fra person til person, men du kan tydeligt mærke virkningen og får derfor hurtig et indtryk af hvornår virkningen kommer hos dig. Effekten aftager ikke gradvist, langsomt, men ophører lige så pludseligt, som den indtrådte.

Almindelig ritalin virker mellem 2-4 timer og du må derfor tage hyppige doseringer. Hvis du f.eks indtager det kl 7.30 , indtræder virkingen kl 8.00 og varer til ca. kl 11.00 hvor du igen skal tage en pille, måske lidt før. Men det svinger meget fra person til person og du må derfor selv justere tider for hvornår du tager en pille.

Når du selv har en ide om hvordan ritalin virker på dig, kan du evt stille et ur på din telefon således at du husker at tage din medicin.

Ritalin Uno

Ritalin uno er en type depotmedicin, som virker længere tid af gangen, hvorfor du kun behøver at tage en pille om dagen og slipper altså fra at skulle holde styr på hvornår du har taget en pille og hvornår du skal indtage den næste.  Ritalin uno består af mindre kugler, der hver i sær tager forskellig tid for at blive opløst i maven og derved udløses medicinen løbende

Der findes andet depot medicin concerta, men hvor virkningen på concerta er 12 timer, så varer virkningen på  ritalin uno cirka 6-8 timer. Dog har ritalin den mest positiv effekt på kernesymptomer på 65-80 %, hvor concerta ligger på 63-77 %.

Ritalin bivirkninger

De almindelige bivirkninger ved at indtage ritalin er i starten hovedpine, søvnløshed og nervøsitet, men disse bivirkninger aftager normalt. Andre bevirkning kan være feber, mundtørhed, kvalme, opkastning, mavesmerter, diarré, hjertebanken, blodtryksændringer, snue, hoste, halsirritation

For at nedsætte bivirkninger som kvalme og opkastning  kan disse mindskes ved at tage midlet sammen med lidt mad. Andre bivirkninger som depression, aggression, uro, rastløshed, irritabilitet, hyperaktivitet ses også ved indtagelse af ritalin.

Hvis du observere nogle alvorlige bivirkninger som hurtig  uregelmæssig hjerterytme, psykiske humørsvingninger , adfærd ændringer som  aggression, humørsvingninger, unormale tanker), ukontrollerede muskelbevægelser (såsom trækninger, rysten), pludselige udbrud af ord / lyde, der er svære at kontrollere

Læs indlægsseddel nøje inden du indtager ritalin for at kende bivirkningerne. Indtag aldrig selv andre typer medicin uden din læges viden, da det kan have alvorlige bivirkninger.

Ritalin anbefalede dosis er 10-60 mg dagligt fordelt på 2 eller 3 doser.

Køb ritalin

Ritalin er receptpligtig og du kan normalt kun køb ritalin på et apotek. Men da Ritalin ses som et præstationsfremmende middel og skulle booste hjernen og indlæringseffektiviteten kan man køb ritalin online uden recept visse steder, dog at bemærke ulovligt. Det kan IKKE anbefales, at du indtager Ritalin uden at tale med læge eller psykiater. I værste fald kan pillerne give psykotiske anfald og blodpropper. Ritalin skal bruges til mennesker med ADHD. Hvis du ikke har adhd, da få noget søvn og motion i stedet.

Ritalin priser

Hvad prisen på det sorte marked skal være usagt, men de “normale” priser er 2012 som følger:

30 stk 10mg koster ca 130 kroner, hvor 30 stk (10 mg) ritalin uno koster cirka 330 kroner.  Du kan se priserne her

Nedsat appetit

I forbindelse med indtagelse af ritalin ses tit en nedsat appetit. Det er derfor vigtigt at du er opmærksom på at du får mad nok. Først og fremmest da få et godt solidt morgenmåltid, så du får lagt bunden for dagen. Er du på farten så sørg for at du har lidt mad med i “tasken” som du kan spise. Skrev eventuelt ned hvad du får at spise, så du sikre dig du får hvad du behøver.

Brug og køb IKKE ritalin uden at tale med læge eller psykiater.

 


Deltag i nyt depression forum. Hjælp og få hjælp med at komme videre i livet.Andre ligende artikler:


Kommenter dette indlæg